Buxusmot / buxusschimmel

Wat is er met mijn Buxus aan de hand?
Op dit moment wordt de Buxus zowel door rupsen van de Buxusmot als door twee agressieve schimmels belaagd. Soms herstelt de plant zich (als u er op tijd bij bent), maar vaak gaat hij na verloop van tijd dood. Hoe herken je de plagen en wat is ertegen te doen?

 

Allereerst de Buxusmot

buxusmot

Buxusmot

Dit lichtbruin vlindertje dat maar zo’n 8 dagen leeft legt haar eitjes aan de onderkant van de blaadjes. Uit de eitjes komen rupsjes, die de buxusblaadjes eten. De kleine rupsjes beginnen al vanaf april eerst aan de onderkant van de bladeren, in dat stadium is de schade nauwelijks te zien. Daarna wordt ook de rest van het blad aangevreten. De volwassen rupsen kunnen ongeveer 4 cm worden. Een groep volwassen rupsen kan de plant in een korte tijd vrijwel geheel kaalvreten, het enige wat vaak nog overblijft zijn takjes en bladnerven. Nu is het zo dat een gezonde plant van 1 rupsenplaag zeker niet dood gaat. Maar als de ene generatie al snel door een volgende wordt opgevolgd gaat de conditie van de plant achteruit waardoor hij ook weer vatbaar wordt voor o.a. een agressieve schimmel.

De totale cyclus van eitje naar volwassen vlinder duurt ongeveer 26 dagen. Het beestje overwinterd als klein rupsje en stopt met zijn activiteiten in oktober om dat weer april/mei verder te gaan.

buxusrups

Links: volwassen buxusrups, Rechts: rups met vraatschade

Wat is ertegen te doen?
Het is belangrijk om de Buxus vanaf april regelmatig te controleren op rupsen en spinsels. Mochten er rupsen aanwezig zijn dan kunt u die het beste wegvangen. Daarnaast zijn er ook diverse middelen om te spuiten op basis van Pyrethrum. Zoals Spruzit van Ecostyle en Pyrthrum vloeibaar van Luxan.

 

Buxusschimmels

In zijn algemeenheid komen schimmels vooral voor op vochtige en schaduwrijke plaatsen. Schimmelsporen verspreiden zich door de lucht en zijn vrijwel overal aanwezig. Daarnaast zijn schimmelsporen vaak op afgevallen blad en takken aanwezig. Schimels zijn besmettelijk een aangetaste plant kan makkelijk voor verspreiding zorgen.

Er zijn 2 soorten schimmels die, die de buxusziekte veroorzaken: Cylindrocladium en volutella.

Cylindrocladium2

Cylindrocladium

Cylindrocladium1

Cylindrocladium

 

 

 

 

 

 

 

Cylindrocladium
De Cilindrocladium aantasting begint met zwarte vlekken op het blad. Na enkele dagen vallen de aangetaste bladeren massaal af en er ontstaan zwarte strepen op de jonge twijgen.

Volutella
Een aantasting van Volutella begint met bruinverkleuring van de bladeren die daarna verdorren en tijdelijk aan de plant blijven hangen. Onderaan de bladeren ontstaan bleekroze schimmelsporen.

Aandachtspunten
Een door schimmel aangetaste Buxus is in veel gevallen nog te redden zeker als u er op tijd bij bent. Hieronder wat tips:

  1. Geef de buxus rondom ruimte, zodat zon en wind de kans krijgt de plant te drogen na een regenbui.
  2. Zorg dat buxus niet te nat of op schaduwrijke plaatsen staan.
  3. Snoei aangetaste takken weg, ontsmet de snoeischaar om besmetting te voorkomen.
  4. Bespuit buxus na het snoeien met een bestrijdingsmiddel. Voorkom dat de schimmelsporen verse snoeiwonden infecteren.
  5. Behandel bij een beginnende of minimale aantasting ook de gezonde buxus in de buurt met een schimmelwerend en/of plantversterkend middel.

Buxus ziekte bestrijden
Om de buxus ziekte te voorkomen kunt u de planten in het groeiseizoen (van maart tot en met oktober) maandelijks bespuiten met Vital van Ecostyle hierdoor wordt het blad harder en daardoor minder vatbaar is voor allerlei aantastingen. Daarnaast kunt u ook schimmelwerende middelen gebruiken zoals: TOP Buxus Health mix en Bayer Buxus twist spray.

Alternatieven voor Buxus
Wilt u niet regelmatig spuiten, kies dan voor een alternatief. Er zijn een aantal planten die heel veel op de Buxus lijken zoals; Ilex crenata in diverse variëteiten en de Lonicera nitida in diverse variëteiten.

Snoeien en bemesten
Het snoeien van de Buxus moet minimaal 2 keer per jaar gebeuren. De eerste keer circa half juni en de 2e keer in september.

Als u de Buxus in goede conditie wilt houden is het goed om deze regelmatig te bemesten. Let op: als u teveel mest per keer geeft groeit de plant te snel, het zachte blad en stengels zijn dan juist weer vatbaar voor schimmels.

 

Wilt u meer informatie over onderhoud van Buxus of de verzorging van andere planten neem dan contact op met uw hovenier.